Dogs4life hondenforum Forumindex  
 FAQ  •  Zoeken  •  Gebruikerslijst  •  Gebruikersgroepen   •  Registreren  •  Profiel  •  Log in om je privéberichten te bekijken  •  Inloggen
 Honden zomertips Volgende onderwerp
Vorige onderwerp
Nieuw onderwerp plaatsenReageren
Auteur Bericht
dumpy
Moderator


Geregistreerd op: 04 Sep 2003
Berichten: 22542

BerichtGeplaatst: Vr Jul 14, 2006 7:07 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Honden en hitte
Een hond transpireert niet zoals de mens. Honden hebben vrijwel geen zweetklieren. Ze kunnen warmte alleen afvoeren via de tong door te hijgen en via de voetzooltjes.

Een hond kan niet goed tegen hoge temperaturen. Het bloed wordt stroperig waardoor de hersenen de organen niet voldoende zuurstof krijgen. Dat leidt vaak tot coma en de dood.
Let dus goed op!
Zwemmen
Stilstaand water in vijvers en sloten wordt erg warm, waardoor bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Als honden gaan zwemmen kunnen ze van al die bacteriën jeuk krijgen en als ze van dit water drinken, ook diarree en braakklachten.

Laat honden dus alleen zwemmen in stromend water.


Besmettelijke ziekten
Vooral in de pensions komen honden en katten in aanraking met allerlei ziekten uit allerlei windstreken. Het meest berucht zijn de hoestklachten bij honden en de niesklachten bij katten. Ook dieren die ingeënt zijn kunnen deze klachten krijgen (tenslotte, als je een griepinjectie haalt, kun je nog wel verkouden worden).

Vaak zijn de ziekteklachten niet ernstig en van korte duur. Een behandeling is slechts noodzakelijk als de patiënt koorts heeft of niet wil eten. Anders zijn rust en goed eten vaak al voldoende om te herstellen. De ziekte kan nog wel 14 dagen besmettelijk zijn voor andere honden of katten.


Maden peaster
Een verwonding of een broeierige plek in de vacht trekt gauw vliegen aan. Die leggen eitjes erin en daaruit komen binnen 24 uur maden die zich in de huid invreten.

Vooral konijnen zijn hier gevoelig voor en honden met een dikke vacht, zoals Newfoundlanders en Berner sennenhonden.

Controleer deze diersoorten dagelijks op verwondingen en vervuilingen in de vacht.

Groene – of blauwe vliegen in de buurt van een huisdier zijn altijd verdacht!


Teken
Honden en katten zijn niet zo gevoelig voor de ziekte van Lyme. Alleen een tekenbeet met een grote vuurrode rand eromheen kan verdacht zijn, maar verder brengen teken in Nederland nog geen besmettelijke ziekten over. Teken zijn eenvoudig te verwijderen met een speciale tekenpincet.

Frontline heeft een beperkte werking tegen teken.

In het buitenland, vooral ten zuiden van Nederland, ligt het probleem anders.

Daar kunnen teken de Babesiose (ook wel genoemd piroplasmose of bloedwateren) over, een ernstige ziekte waaraan honden (en ook katten) kunnen sterven.

Het dier krijgt koorts en plast bruinrode urine. Als u op vakantie gaat, wordt de tekenbestrijding dus veel belangrijker. Er zijn speciale anti-tekenbanden verkrijgbaar. Deze bevatten een gif tegen teken. Een behandeling met frontline voldoet ook redelijk, mits goed toegepast. Controleer uw huisdier dagelijks op teken en verwijder die met de tekenpincet (niet met alcohol en niet met een gewone pincet of met de vingers, want dan knijp je in de teek en komt de ziekte alsnog in de hond of kat terecht). Daar het zo schijnt te zijn dat een teek pas na 24-48 uur de ziekte in het huisdier gaat spugen, is een dagelijkse controle belangrijk!

Warmte
Als het warm wordt, warmer dan 15 graden, krijgen de meeste huisdieren het al knap benauwd in hun bontjasje. Het is dan geen goed idee om met de hond te gaan fietsen! Zeker niet overdag. Neem bij een langere wandeling drinkwater mee en laat de hond nooit achter in een afgesloten auto. Katten vinden hun favoriete rustplekje wel. Konijnen, cavia’s en fretten kunnen er met warm weer beslist niet tegen om in de zon te zijn. Ze raken gauw oververhit en kunnen hieraan sterven.

Zorg voor een koele plek en koel drinkwater.


Zonnebrand &ueh
Witte neuzen en witte oren kunnen ernstig verbranden. Smeer ze in met zonnebrandcrême met een hoge beschermingsfactor.

Bron: dierenartshoogland
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kanhouden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen). Let wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen, dus alleen onder toezicht gebruiken! Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!


Zonnesteek
Een zonnesteek is helaas ook bij dieren geen zeldzame aandoening. Nog te vaak worden honden opgesloten in een auto die in de zon staat, waardoor de temperatuur in zeer korte tijd heel hoog kan oplopen. De hond raakt oververhit, gaat hijgen, krijgt ademhalingsproblemen, raakt bewusteloos en kan al snel overlijden.

Bij honden kan bovendien een te lange wandeling of fietsen in de zon tot een zonnesteek leiden. Honden kunnen niet zweten zoals wij en raken hun warmte vooral kwijt door te hijgen. Een duik in het water tijdens een lange wandeling of fietstocht kan verkoeling bieden, maar neem uw hond liever niet mee aan de fiets als de temperatuur boven de 19-20 graden uitkomt. Plaats eventueel een badje in de tuin, waar ook uw hond verkoeling in kan zoeken.

Mocht uw hond oververhit raken, leg hem dan in de schaduw neer op zijn rechterzijde en koel hem met veel lauw (niet ijskoud) water af. Wrijf de buik of voetzooltjes van uw hond in met alcohol (dit haalt u bij de drogist): dit verdampt snel en zorgt voor snellere verkoeling dan alleen water. Geef uw hond alleen wat te drinken als hij bij bewustzijn is en kan slikken. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts voor controle en verdere behandeling.

Ook konijnen en knaagdieren zijn gevoelig voor de zon. Voor konijnen zijn temperaturen boven 24 graden Celsius onaangenaam en boven de 28 graden krijgen zij last van oververhitting. Zorg dan ook altijd voor schaduw en houd rekening met het verplaatsen van de zon als uw konijn buiten in een ren verblijft. Ook cavia’s en chinchilla's kunnen slecht tegen de warmte, en lopen bij temperaturen boven de 25 graden grote kans op oververhitting.

Symptomen van oververhitting bij konijnen en knaagdieren bestaan uit hijgen (met de mond open ademen) en de dieren kunnen het bewustzijn verliezen. Waarschuw ook hier zo snel mogelijk de dierenarts en koel het dier intussen af met lauw water op kamertemperatuur. Gebruik geen koud water, omdat hierdoor de bloedvaten samentrekken en de warmte nog slechter afgevoerd wordt. Sprenkel of dep daarnaast wat alcohol (drogist) op de voetzooltjes of dun behaarde lichaamsdelen (buik / liezen) en geef het dier wat water via een spuitje, maar alléén als het dier volledig bij bewustzijn is en zelf kan slikken.

Vogels die geen schuilplaats voor de zon hebben, lopen ook kans op een zonnesteek, net als hobbydieren die in een weiland zonder schaduwplaatsen worden gehouden. Zet een vogel dus nooit in de volle zon buiten en leg ook eens een thermometer op de schaduwplekken in de tuin, soms loopt ook daar de temperatuur behoorlijk op! Veel vogels en met name parkieten en papegaaien zijn dol op een ‘douche’ met de plantenspuit. Regelmatig uw vogel sproeien en hem lekker buiten laten drogen in het zonnetje is prima, zolang uw vogel wel kan schuilen voor de zon.

Naast oververhitting is het belangrijk om dun behaarde (neusrug en neusspiegel) of dun gevederde dieren te beschermen tegen zonnebrand. Ook witte katten lopen risico op verbranding van met name de oorpunten. Smeer gevoelige plekken daarom in met zonnebrandcrème met een hoge factor.

Bron: LICGAndere zomertips en aanvullingen kun je hier neerzetten Wink
Profiel bekijkenStuur privéberichtWebsite bekijkenMSN Messenger
AnjaW
Masterdog
Masterdog


Geregistreerd op: 26 Jul 2004
Berichten: 4520
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: Za Jul 15, 2006 12:27 am Reageren met citaatTerug naar boven

Neemt uw hond graag een zonnebad, hou hem dan goed in de gaten of hij bijtijds zelf afkoeling zoekt in de schaduw of in het water. Ligt uw hond al lang in de zon, roep hem dan bij u en leg hem in de schaduw. Uw hond kan te diep in slaap raken om zelf bijtijds voor afkoeling te zorgen. Oververhitting ligt op de loer!

Als de zon enige uren op het asfalt schijnt wordt dit loeiheet en kunnen u en ik er niet meer blootsvoets overheen lopen, zonder onze voeten te verbranden. Ook voor de hond is dit dus geen pretje. De kleinere rassen zitten met hun buik ook nog eens dichter bij deze warmtebron, waardoor oververhitting sneller zal toeslaan dan bij de grotere rassen.

Ligt uw hond erg te hijgen, sproei dan zijn poten (of zijn hele lichaam) met water nat. Mocht uw hond bang zijn voor een tuinslang of douche, leg natte lappen op zijn buik (liesstreek) ter afkoeling. Vermijd stress!

Vul een lege Pet-fles (kunststof limonadefles) met water en leg deze een nacht in de vriezer. Haal hem er de volgende ochtend uit, wikkel hem in een handdoek en leg hem tegen de hond aan.

Ga niet midden op de dag drukke balspelletjes, met stokken gooien, behendigheid, flybal etc. doen met uw hond.

Vergeet niet die handdoek om de fles te wikkelen, anders vriest uw hond aan deze ijsklomp vast!

Honden met een overgewicht zullen sneller last hebben van de warmte, dus ... hou uw trouwe viervoeter op het juiste gewicht (ruggegraat + ribben moeten voelbaar zijn, zonder veel druk van de handen). Vraag eventueel uw dierenarts om dieetvoorschriften.
Profiel bekijkenStuur privéberichtE-mail versturen
Ann Everaert
Hyperactief hondje
Hyperactief hondje


Geregistreerd op: 16 Jun 2007
Berichten: 1356
Woonplaats: Lovendegem

BerichtGeplaatst: Di Jun 19, 2007 10:56 am Reageren met citaatTerug naar boven

Hey... dat zijn hele goede tips voor mensen die sommige dingen over het hoofd zouden zien .gelukkig wist ik dat al maar toch kan je hond ook al hou je met vanalles rekening...dan nog kan je hond afzien van het weer he !! Maar er is ook nog iets wat ik heeeeel belangrijk vind en dat is nog iets wat ik eens gezien heb en dat is ...laat je hond nooit in de auto achter als je airco niet aan ligt en als je dan toch je hond in de auto zit en het is warm en je hebt geen airco ...laat hem zeker niet achter in de volle zon.... en als je auto in de schaduw staat maar het is wel warm en je hond moet in de auto blijven wat ik al erg vind...zet dan je ramen een beetje open want je hond lijd erg onder de hitte in de auto. En als je auto toch in de hitte staat en je hebt je hond mee met de auto...laat hem dan toch gewoon met je meegaan en laat hem toch zeker niet achter met zo'n hitte als je langer dan een kwartiertje weg bent. Eigenlijk doe je geen hond mee als hij toch in de auto moet zitten Ook bij gewoon warm weer en dan bedoel ik met 20 ° en ga je dan even vb. winkel vlug een boodschap...zet dan toch ook een bakje water want je hond zal zeker al drinken als je stopt .
Profiel bekijkenStuur privéberichtMSN Messenger
Nisha
actief hondje
actief hondje


Geregistreerd op: 08 Apr 2004
Berichten: 610
Woonplaats: Veldhoven

BerichtGeplaatst: Zo Jul 22, 2007 9:03 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Ik lees niets over de baas die 4X per dag met die beesten door de brandende zon mee moet gaan wandelen? mr green
Profiel bekijkenStuur privéberichtE-mail versturenWebsite bekijkenMSN Messenger
ilonka
speurneus
speurneus


Geregistreerd op: 27 Jan 2005
Berichten: 335
Woonplaats: den helder

BerichtGeplaatst: Di Jul 24, 2007 12:01 am Reageren met citaatTerug naar boven

Tja, en dan degene die ze ook nog naast de fiets hebben Evil or Very Mad
Profiel bekijkenStuur privébericht
Hondenvriend
Megadog
Megadog


Geregistreerd op: 13 Mrt 2011
Berichten: 3419

BerichtGeplaatst: Do Apr 07, 2011 5:22 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Botulisme in water dode dieren

Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming. Er zijn zeven verschillende typen botuline waaronder enkele die gevaarlijk zijn voor de mens.

De bacterie Clostridium botulinum, die botulisme veroorzaakt kan zich alleen onder bepaalde omstandigheden snel vermenigvuldigen:

- in een eiwitrijk zuurstofarm milieu (dode vogels of vissen, vooral wanneer deze in het water liggen);
- in water dat 20 graden Celsius of nog warmer is (met name ondiep, stilstaand water wordt in de zomer snel warm).

van wikipedia
Profiel bekijkenStuur privébericht
Hondenvriend
Megadog
Megadog


Geregistreerd op: 13 Mrt 2011
Berichten: 3419

BerichtGeplaatst: Vr Aug 05, 2011 7:06 pm Reageren met citaatTerug naar boven

let ook op voor eikenprocessierupsen!

Citaat:
Er zijn ook meldingen binnengekomen van honden die ziek zijn geworden door contact met de brandharen. Dit jaar is de hoeveelheid nesten aan de voet van de bomen opvallend hoog, vooral op plaatsen waar zich hoog gras bevindt. We adviseren mensen hun honden niet uit te laten in de buurt van eikenprocessierupsnesten. Kies een andere route waar uw huisdier geen risico’s loopt. Paarden, pony’s en koeien kunnen ook last krijgen van de brandharen zeker als de percelen waarop zij lopen te dicht bij besmette eikenbomen liggen. Ook hier geldt dat een afstand tot de boom van ten minste de lengte van de boom het beste afgezet kan worden.


Citaat:
eikenprocessierups brandharen en gevolgen voor mens en dier

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.

In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.

van wikipedia


Image
Profiel bekijkenStuur privébericht
dumpy
Moderator


Geregistreerd op: 04 Sep 2003
Berichten: 22542

BerichtGeplaatst: Vr Aug 19, 2011 8:01 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Ook opletten voor de dodelijke paddestoel de groene knolamaniet

De groene knolamaniet is één van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Groene knolamanieten zijn meestal wat olijfgroen, soms wat donkerder of lichter, geel of geelgroen, maar ook wel eens bijna wit.

Men vindt de groene knolamaniet meestal in loofbossen en dan vooral onder eiken, beuken, hazelaars en kastanjebomen. De paddenstoel komt voornamelijk voor van juli tot oktober.

Citaat:
Door het relatief warme en vochtige weer in de maand augustus wemelt het in Nederland van de zeer giftige groene knolamanieten. Het eten van deze paddestoelen leidt onherroepelijk tot de dood, waarschuwt de Groningse emeritus-hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper.


Image

De olijfgroene knolamaniet die ook veel voorkomt in de provincie Noord-Brabant.
Profiel bekijkenStuur privéberichtWebsite bekijkenMSN Messenger
Hondenvriend
Megadog
Megadog


Geregistreerd op: 13 Mrt 2011
Berichten: 3419

BerichtGeplaatst: Za Aug 20, 2011 6:15 pm Reageren met citaatTerug naar boven

daar ga ik eens goed op letten!
ze hebben wel veel vormen zeg. keek even op google.


Image Image

Image Image

Image

eng idee.
Profiel bekijkenStuur privébericht
Bijanka
poepschepper


Geregistreerd op: 24 Aug 2011
Berichten: 10

BerichtGeplaatst: Vr Aug 26, 2011 5:12 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Handige tips, super! oke
Nu de zomer nog Wink
Profiel bekijkenStuur privébericht
Berichten van afgelopen:      
Nieuw onderwerp plaatsenReageren


 Ga naar:   Volgende onderwerp
Vorige onderwerp
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Bezoek ook eens Cats4life

Zooplus.nl

:: FI Theme :: Tijden zijn in GMT + 2 uur