Dogs4life hondenforum Forumindex  
 FAQ  •  Zoeken  •  Gebruikerslijst  •  Gebruikersgroepen   •  Registreren  •  Profiel  •  Log in om je privéberichten te bekijken  •  Inloggen
 Laat bij warm weer je hond niet in de auto, 10 tips! Volgende onderwerp
Vorige onderwerp
Nieuw onderwerp plaatsenReageren
Auteur Bericht
dumpy
Moderator


Geregistreerd op: 04 Sep 2003
Berichten: 22542

BerichtGeplaatst: Do Jun 05, 2014 3:16 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Laat bij warm weer je hond niet in de auto, 10 tips!

ZAANDAM - Dat lijkt vanzelfsprekend dat je bij warm weer je hond niet achterlaat in de auto. Toch komt het helaas elk jaar voor dat er honden bezwijken van de hitte in een auto.
Laten we ervan uit gaan dat elke hondenbezitter van zijn viervoeter houdt en dit niet opzettelijk doet. Ook vergissen mensen zich gauw in hoe snel de temperatuur op kan lopen in een auto. De zon draait en dus wat eerst schaduw was is dan ineens de volle zon. Je gaat even snel een boodschap doen maar dat blijkt veel langer te duren dan je had gedacht. Een raampje op een kier doet hier niets tegen. Er zijn gevallen bekend dat mensen naar het strand gaan, de raampjes op een kier en een bak water op de vloer en gewoon zelf ‘lekker’ gaan liggen bakken. Helaas blijkt bij terugkomst dat de dieren op een vreselijke manier overleden zijn, de waterbak omgekanteld is en de auto een sauna.

Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer!

1 Laat uw hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (dus ook niet in de auto!) zitten of liggen.

2. Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes.

3. Plan grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond.

4. Zorg altijd voor voldoende koel vers water.

5. Beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, te lang achter een bal of stok aanrennen en laat hem niet aan de fiets mee lopen. Eigenlijk moet je boven de 15 ° al goed op gaan letten. Het wegdek is vaak heet, het soms zelfs gesmolten wat aan de voetzolen blijft plakken en kan doorbranden, de hitte stijgt omhoog en uw hond is dichtbij de oppervlakte. Hij zal alles voor u doen en zou daardoor een hartaanval kunnen krijgen.

6.Houd uw bejaarde viervoeter op warme dagen lekker koel. Net als bij de mens het geval is, heeft de oudere hond nog meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten.

7. Neem uw hond niet mee naar het strand of recreatieterreinen e.d. tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over vers rinkwater beschikt.

8. Neem uw hond liever niet mee naar populaire vakantielanden rond de Middellandse Zee. Urenlange ritten in warme auto's en tropische temperaturen zijn een kwelling voor uw hond.

9. Houd er rekening mee dat in zuidelijke landen ziekten voorkomen die dodelijk kunnen zijn voor uw hond.

10. Wees voorzichtig met sloten en vijvers (stilstaand water) waar uw hond graag in zwemt. Signaleert u dode watervogels of vissen, dan moet u voorkomen dat uw hond in het water gaat, of ervan drinkt. Zorg ervoor dat uw hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil.

Waarom is warm weer zo gevaarlijk voor honden?
Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt dan mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Hierdoor is de hond sneller oververhit dan een mens en dat kan erg snel gaan. De verschijnselen van oververhitting zijn: erg hijgen, kwijlen, zelfs braken en sloom en traag worden, hij kan zelfs weigeren om nog overeind te komen. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 40° begint het bloed te stollen, de eiwitten in het bloed en de celstructuur wordt dik en stroperig, de hond sterft een akelige dood. Kortgeleden nog een hond bij het strand in de auto die had div. Hartaanvallen gehad en uiteindelijk is hij akelig gestorven.

Welke voorzorgsmaatregelen moet een eigenaar nemen?
Een eigenaar moet zijn hond niet in de directe zon laten liggen, maar zorgen voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Grote wandelingen kunnen het beste gepland worden in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Er moet altijd voldoende koel vers water aanwezig zijn. Zwemmen is goed als de hond dit wil en kan en als het zwemwater veilig is. Laat ook de hond met warm niet weer continu een balletje of stok uit het water halen ook dat kan levensgevaarlijk zijn.
Lopen op asfalt kan het beste vermeden worden, gras is beter. Ook zand kan erg warm worden. Honden die altijd en overal willen spelen en rennen, moeten afgeremd worden.

Wat te doen als de hond toch oververhit raakt?
Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die elke vijf minuten worden ververst. Geef hem kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts. Maar hoe dan ook, onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een nat laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand!

Mag je als passant een ruit inslaan?

Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval. Een honden eigenaar die van zijn hond houdt zal blij zijn dat u iets gedaan heeft om zijn viervoeter te redden en het gebroken raampje voor lief nemen.


Geef deze informatie zoveel mogelijk door aan mensen die honden hebben veelal denkt men er gewoon niet bij na. Ook mensen met andere huisdieren zoals bv een konijn, zet ook die in de schaduw en bedenk ook dat de zon draait en dus wellicht even later toch in de zon zit en vergeet het water niet. Dat geldt ook voor poezen, eigenaren vergeten vaak dat poezen ook dorst hebben en niet iedereen heeft een kattenluikje dus zorg voor vers drinkwater ergens buiten in de schaduw.

Hopelijk heeft u iets aan deze informatie en al zal er maar 1 dier door gered worden dan is dat al een succes. Ik wens u en uw huisdier een fijne zomer!

Bron: Dichtbij.nl

*** Klik hier voor meer zomertips ***
Profiel bekijkenStuur privéberichtWebsite bekijkenMSN Messenger
Berichten van afgelopen:      
Nieuw onderwerp plaatsenReageren


 Ga naar:   Volgende onderwerp
Vorige onderwerp
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Bezoek ook eens Cats4life

Zooplus.nl

:: FI Theme :: Tijden zijn in GMT + 2 uur