Dogs4life hondenforum Forumindex  
 FAQ  •  Zoeken  •  Gebruikerslijst  •  Gebruikersgroepen   •  Registreren  •  Profiel  •  Log in om je privéberichten te bekijken  •  Inloggen
 Schotse Collie Langhaar [Schapenhoeders en veedrijvers] Volgende onderwerp
Vorige onderwerp
Nieuw onderwerp plaatsenReageren
Auteur Bericht
C&D
waakhond
waakhond


Geregistreerd op: 17 Mrt 2004
Berichten: 1611
Woonplaats: Rossum (grens N-Br/Gelderland)

BerichtGeplaatst: Za Feb 05, 2005 12:05 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Rassenbeschrijving Schotse Collie Langhaar [Schapenhoeders en veedrijvers]

Image Image

Naam:Rockey

Geboren:
20 april 1990

Overleden:
28 april 2000

Herkomst:
Belgie.

Aanleg:
Een prima gezinshond

Grootte:
Schofthoogte 58 cm

Vacht:
Langharig en zeer dicht met een duidelijke kraag en een witte punt aan zijn staart.
Tricolor (dus overwegend zwart met wit en tankleurige aftekeningen)

Verzorging:
De hond moet minstens een maal per week goed geborsteld worden. In de ruiperiode is dat iedere dag.
Een aanrader is hierbij om de pup zo jong mogelijk al aan deze kappersbeurt te wennen en als het kammen met zachte hand en vriendelijke stem gebeurd vinden ze het heerlijk om verzorgt te worden en kronkelen ze van genot alle kanten op, het liefst met een goedkeurend gegrom.
Went u de hond niet aan kambeurten dan wordt het verzorgen een regelrechte ramp.
Sokken (tussen de poten) kunt u het beste knippen zo meer grip te krijgen.

Aard ,opvoeding en sociale aanleg:
Een vrolijke, intelligente hond met een will-to-please. Hij is slim, leergierig, attent en daarbij ook zeer gevoelig en erg gehecht aan de eigen roedel (baasjes en andere huisdieren).
Hij is waaks, zeker naar de baasjes en u moet zich niet verbazen dat hij zelfs deuren opent om deze te beschermen.
Hij vertoont “moedergevoelens” tegenover al wat pup of baby is en daarbij wil hij ook troosten bij verdriet en sleept desnoods al zijn speeltjes naar de verdrietige persoon.
Hij houdt van een geintje en zal proberen om de baasjes voor de gek te houden en doet dit eventueel samen met andere aanwezige huisdieren. Het is een snelle leerling die voor een vriendelijke stem alles doet. Hij wil behandeld worden als dat die is… een heer van stand.
Bezoek wordt altijd vrolijk begroet maar als de baasjes niet in huis zijn en er komt iemand binnen dan zal die persoon ook binnen moeten blijven totdat een van de baasjes de bezoeker komt bevrijden.

Beweging:
De Collie past zich goed aan maar wil het liefst de hele dag lekker buiten zijn om te liggen te rennen en spelen.
Balspelletjes, zoekspelletjes en trekspelletjes zijn hierbij favoriet.
Maar ook lekker wandelen en geuren opsnuiven in het bos vindt hij heerlijk.
De Collie is geen waterrad. U doet hem ook geen plezier om hem mee te nemen als u zelf gaat zwemmen.
Hij zal u dan constant vanaf de waterkant, waarbij met hoge uitzonderingen zijn poten in het water staan, toeblaffen om u tot omkeren te dwingen.

Ziekte en gezondheid:
De Collie kan door erfelijkheid last krijgen van HD en Artrose. Ook huidproblemen waarbij de dierenartsen voor een raadsel staan kan voorkomen. Oren zijn een gevoelige plek en het komt voor dat die eens per jaar ontstoken zijn. Deze aandoeningen hebben geen werking op de aard van de hond. Deze heeft door zijn will-to-please een hoge pijngrens en zal altijd vrolijk blijven.
Om aandoeningen te voorkomen raden wij u aan om een Collie van een erkende Collie-fokker te kopen.
Profiel bekijkenStuur privébericht
Lieke
Masterdog
Masterdog


Geregistreerd op: 10 Aug 2005
Berichten: 4809
Woonplaats: Arnhem

BerichtGeplaatst: Wo Sep 28, 2005 4:26 pm Reageren met citaatTerug naar boven

Algemeen
In de loop der jaren hebben veel mensen getracht de herkomst van de Langharige Collie te achterhalen. Tot op de dag van vandaag is het zelfs zeer bekwame onderzoekers nog niet gelukt. Wat we wel zeker weten, is dat de Schotse Herdershond, of Collie, vanouds de schapen heeft gehoed in de Schotse Hooglanden.

Het ras is vroeger erg aan modeschommelingen onderhevig geweest, zodat er wat verschillen in uiterlijk ontstonden. De Britse Koningin Victoria was een groot liefhebster van de Collie, waardoor het ras een grote bekendheid heeft gekregen. De beroemde "Lassie" films, oorspronkelijk uit de jaren zestig, hebben de Colliefokkerij negatief beïnvloed doordat vele mensen plotseling een hond als "Lassie" wilden hebben. Hierdoor werd het ras interessant voor vermeerderaars met louter financieel gewin voor ogen.

De naam
Omtrent de afleiding van de naam "Collie" bestaan verschillende veronderstellingen. Sommigen beweren dat deze afkomstig zou zijn van "coaly", wat "zwart" betekent. Of van "collar", wat "kraag" of "halsband" betekent. Uit een oude taal -het Gaelic- afgeleid, betekent de naam "bruikbaar".

Gedrag van de Langharige Collie
In de rasstandaard wordt de Schotse Herdershond Langhaar omschreven als vriendelijk, zonder een spoor van nervositeit of agressiviteit. Ook zijn onverstoorbare waardigheid wordt expliciet genoemd. Deze omschrijving geeft echter onvoldoende weer waarin de Collie zich onderscheidt van andere herdershondenrassen.

De Schotse Herdershond is een zeer oud ras, dat vermoedelijk al in de Middeleeuwen de herders in de Schotse Hooglanden hielp hun kuddes bijeen te houden. De Collie kenmerkt zich dan ook door zijn uitgesproken hoeders- en drijversinstinct, dat hij met zijn hoge intelligentie en zijn sterke "will to please" graag weet vorm te geven.

Zijn nieuwsgierigheid en schranderheid maken de Collie tot een uitstekende werkhond. Hij heeft graag iets te doen, leert snel, is graag gehoorzaam, maar ook tamelijk zelfstandig, zodat de uitvoering van een opdracht wel eens wat slordig gebeurt. Deze onafhankelijkheid is kenmerkend voor deze herdershonden, die van oorsprong van hun herder een zekere ruimte kregen om eigen initiatief te tonen.

De Schotse Herdershond is erg gericht op de eigen baas. Dat heeft te maken met de hechte band die de herders vroeger in het isolement van de Schotse Hooglanden met hun honden hadden. Daar betekende "bezoek" veelal een bedreiging die met argwaan bekeken moest worden. Vandaar dat de tegenwoordige Collie iets gereserveerd mag zijn tegenover vreemden. Typisch voor de Collie is dat hij eerst even op afstand "de kat uit de boom kijkt", maar daarna iedere goedwillende bezoeker vriendelijk tegemoet zal treden. Deze natuurlijke gereserveerdheid heeft niets te maken met angst. Een Schotse Herdershond mag nooit nerveus of angstig zijn. Als hij ergens van geschrokken is, moet hij zich vlot en volledig herstellen.

De band tussen de Collie en zijn baas verklaart dat de Collie zeer gevoelig is voor de stemming van zijn baas. Dat betekent ook dat hij erg gevoelig is voor foutieve bestraffing. Zijn zeer goede geheugen maakt dat hij vrij lang "beledigd" kan lijken, maar het helpt hem aan de andere kant goed te onthouden wat hij eenmaal geleerd heeft.

De Schotse Herdershond is een uitstekende gezinshond. Zijn aanhankelijkheid, vrolijkheid en speelsheid worden hoog gewaardeerd. Zijn zachtaardigheid en verdraagzaamheid maken hem tot een kindervriend. Maar vaak wordt vergeten dat deze rustige, evenwichtige hond inderdaad HOND is. Want behalve lief, is de Collie ook trots en zelfbewust.

Hij heeft een goed ontwikkeld rangorde-besef. Dat maakt dat hij zich gemakkelijk aanpast aan het reilen en zeilen in het gezin waarin hij terechtkomt. Het maakt ook dat Collies geschikt zijn om in een roedel te houden. Ze zijn gemakkelijk met andere honden, maar laten zich ook weer niet "de kaas van het brood eten": Collies kunnen wel degelijk territoriumgedrag vertonen. Dat betekent dat ze wel oplettend, attent en waaks zijn, maar ze zijn nooit agressief.

De verdedigingsdrang zal men bij de Schotse Herdershond Langhaar in het algemeen in mindere mate aantreffen, omdat de wolf (de natuurlijke vijand van het schaap) al sinds A.D. 959 in Groot-Brittannië niet meer voorkomt.

Borstelen
Borstel uw Collie niet te vaak, ongeveer eenmaal per 1 à 2 weken een grondige borstelbeurt is voldoende. Modder en zand, tijdens de wandeling opgedaan, vallen gemakkelijk en snel uit de vacht en van de poten van zowel de Langhaar als de Korthaar Collie. Controleer wel dagelijks of zich geen ongerechtigdheden in de vacht of op de huid bevinden, zoals takjes, doorns of resten van ontlasting wat weggeborsteld moet worden (indien droog) of eventueel weggewassen.

Gebruik voor het borstelen een goede Collieborstel van varkenshaar met nylon. Gebruik nooit een pennenborstel. Deze "poedelborstels" worden in veel dierenspeciaalzaken aanbevolen voor langharige rassen, maar ze zijn desastreus voor een Collievacht, omdat met zo'n borstel alle zachte, beschermende onderwol uitgetrokken wordt.

Borstel de vacht van uw Collie laag voor laag. Til het haar tegen de natuurlijke groei op met de linkerhand en met de rechterhand borstelt u het haar onder de linkerhand te voorschijn, de borstelstreken steeds "met de haren" mee. Bij het borstelen tegen de groeirichting in, trekt men er vaak te veel "levende" ondervacht uit.
Vergeet de buik en de binnenkant van de dijen niet, want dat zijn plekken waar de vacht snel klit. Wees voorzichtig bij de geslachtsdelen.

Kammen
Kam uw Langhaar Collie om de andere dag achter de oren, zodat zich daar geen klitten kunnen vormen. Houd ook regelmatig klitten-controle in de liezen van de hond en achter de ellebogen.
Gebruik voor het verwijderen van de klitten een kam met fijne, metalen tanden.
Kam de rest van uw Collie nooit, omdat anders de ondervacht eruit getrokken wordt. Juist die ondervacht zorgt ervoor dat de Collie beschermd wordt tegen weersinvloeden en dat de langharige bovenvacht wijd uitstaat.
De enige uitzondering die op deze regel gemaakt mag worden is als uw Collie in de rui is.

Uw Collie in de rui
Als uw Collie gaat ruien, kunt u dit zien aan de grijs/witte plukjes ondervacht die zich losmaken van de huid.

Is uw Langhaar Collie in de rui, kam dan met een houten kam met grove, metalen tanden de loszittende onderwol uit de gladde bovenvacht, zonder echter het vastzittende haar er uit te trekken. Dit mag u dagelijks doen, tot de loszittende vacht verdwenen is. Het ruiproces kan enige weken in beslag nemen, alhoewel er ook Collies zijn die, zoals de hond op de foto, in één keer hun "jas" uittrekken. Doe uw Collie als de rui goed heeft doorgezet eventueel in bad, waarna u de volgende dag de behandeling met de grove kam herhaalt om de laatste restjes loszittende ondervacht te verwijderen. Het einde van de ruiperiode is vaak de enige tijd in de het jaar wanneer men de huid van een anderszins dichtbehaarde Collie goed kan bereiken met water en shampoo voor een goede reiniging. Daarnaast verwijdert een wasbeurt snel en grondig de loszittende haren en raakt de hond sneller door de rui heen.
Profiel bekijkenStuur privéberichtWebsite bekijken
hondengek
poepschepper


Geregistreerd op: 20 Mei 2007
Berichten: 20

BerichtGeplaatst: Ma Mei 21, 2007 4:46 pm Reageren met citaatTerug naar boven

wij hebben thuis een schotse collie gehad , een zeldzame lieve hond die overal mee naar toe ging ,mijn moeder heeft hem wat een keren weer op moeten halen dan ging hij naar het schoolplein op ons zitten wachten ,een echte kinder vriend ,
en een aantal jaren geleden hebben wij zelf een zwaar verwaarloosde collie opgenomen ,wij hebben veel herplaatsers en werden toen gebeld of we een collie wilden die bij een alcoholiste woonde en er erg slecht aan toe was ,we hebben deze hond opgehaald en ze zat onder de zweren de vacht was totaal verwaarloosd ze was sterk vermagerd en angstig , ze moest eten stelen want van de eigenaar kreeg ze niets meer ,na enige weken zagen we al snel verbetering ,het was net een dor plantje wat op ging bloeien ,wat genoot die hond bij ons en wat was ze lief ze ontweek ons niet ,en net toen ze weer helemaal gezond leek te zijn begon ze weer te vermageren ,naar de dierenarts en wat bleek ze had een erg agressieve vorm van leukemie ,ze heeft nog 2 maanden geleefd ,en wat waren we hier kapot van dat ze overleed ,we hebben haar maar 5 maanden mogen hebben ,en wat hadden we haar graag meer gegunt ,maar nu zeggen we dat heeft ze toch nog gehad
Profiel bekijkenStuur privébericht
Lieke
Masterdog
Masterdog


Geregistreerd op: 10 Aug 2005
Berichten: 4809
Woonplaats: Arnhem

BerichtGeplaatst: Di Mei 22, 2007 9:16 am Reageren met citaatTerug naar boven

hondengek schreef:
wij hebben thuis een schotse collie gehad , een zeldzame lieve hond die overal mee naar toe ging ,mijn moeder heeft hem wat een keren weer op moeten halen dan ging hij naar het schoolplein op ons zitten wachten ,een echte kinder vriend ,
en een aantal jaren geleden hebben wij zelf een zwaar verwaarloosde collie opgenomen ,wij hebben veel herplaatsers en werden toen gebeld of we een collie wilden die bij een alcoholiste woonde en er erg slecht aan toe was ,we hebben deze hond opgehaald en ze zat onder de zweren de vacht was totaal verwaarloosd ze was sterk vermagerd en angstig , ze moest eten stelen want van de eigenaar kreeg ze niets meer ,na enige weken zagen we al snel verbetering ,het was net een dor plantje wat op ging bloeien ,wat genoot die hond bij ons en wat was ze lief ze ontweek ons niet ,en net toen ze weer helemaal gezond leek te zijn begon ze weer te vermageren ,naar de dierenarts en wat bleek ze had een erg agressieve vorm van leukemie ,ze heeft nog 2 maanden geleefd ,en wat waren we hier kapot van dat ze overleed ,we hebben haar maar 5 maanden mogen hebben ,en wat hadden we haar graag meer gegunt ,maar nu zeggen we dat heeft ze toch nog gehad


Wat fijn dat jullie haar nog een mooi leventje hebben kunnen geven, hoe kort ook oke !
Overigens, dit ras is zo ongelooflijk lief en zachtaardig (op mijn Cody na, die blijft een nagel aan mijn doodskist mr green ) dat ik nooit een ander ras wil hebben! lieff
Profiel bekijkenStuur privéberichtWebsite bekijken
Berichten van afgelopen:      
Nieuw onderwerp plaatsenReageren


 Ga naar:   Volgende onderwerp
Vorige onderwerp
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Bezoek ook eens Cats4life

Zooplus.nl

:: FI Theme :: Tijden zijn in GMT + 2 uur