Vogelgriep Honden :: Dogs4life

       

 
Hond sterft voor eerst aan vogelgriep

Uitgegeven: 15 mrt 2006, 15:46

BAKOE - Voor het eerst is in Europa een hond overleden aan de gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep. In de hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe, stierf op 9 maart een straathond aan vogelgriep.

Dit maakten de gezondheidsautoriteiten in het Zuid-Kaukasische land woensdag bekend. De H5N1-variant van de vogelgriep heeft in Azerbeidzjan de afgelopen weken drie mensen het leven gekost.

Het is het eerste bericht over een hond die in Europa aan de levensgevaarlijke dierenziekte zou zijn overleden. Wel zijn in Duitsland eerder drie katten en een steenmarter door de H5N1-variant getroffen. Ook Oostenrijk heeft zieke katten gemeld.
bron: telegraaf


Katten blijven binnen, honden aan de lijn
Uitgegeven: 01 mrt 2006

BRUSSEL/DEN HAAG - In gebieden met vogels met vogelgriep moeten de katten in de omgeving binnen gehouden worden. Dat heeft het Europees comité van veterinair experts woensdag besloten. Ook honden moeten in deze gebieden aangelijnd worden uitgelaten.

Naast de 'ophokplicht' voor de huisdieren heeft het comité, het zogenoemde Scofcah, op een rijtje gezet hoe moet worden omgesprongen met zieke of dode katten en honden die mogelijk in aanraking zijn geweest met besmette vogels. „Wie zwerfhonden en -katten dood aantreft, moet die niet aanraken en de veterinaire autoriteiten waarschuwen”, aldus de experts uit de 25 EU-lidstaten. De verdachte dieren zullen worden onderzocht op aanwezigheid van het vogelgriepvirus.

Nederland steunt de besluiten van het comité, meldde woordvoerster N. van der Zee van het ministerie van Landbouw woensdag.

Het advies komt een dag nadat op het Duitse eiland Rügen een dode kat gevonden was, die besmet bleek met het ook voor mensen levensgevaarlijke H5N1-virus.

De Europese experts gaan er op grond van wat nu bekend is vanuit dat mensen niet besmet kunnen raken met het vogelgriepvirus via hun kat of hond en dat de dieren hun soortgenoten niet kunnen besmetten. Besmetting van de huisdieren zien deskundigen nog niet als een verhoogd risico voor de volksgezondheid. Niettemin hebben zij uit voorzorg besloten de huisdieren te behoeden voor mogelijke besmetting.
bron: telegraaf

 

 

 

  Home Forum Cats4life Katten en Vogelgriep Teken Vermist  

 

© 2003-2011 Dogs4life.nl Niets van deze site mag zonder toestemming van de webmaster gekopieerd worden.