AllergieŽn bij honden** jeuk **

       

 
Ruim 500.000 honden hebben een huidaandoening, ĎIntensivering allergieonderzoek hard nodigí

2 juni 2006 - In 2006 zijn er 1.8 miljoen honden in Nederland. Ongeveer 30 procent hiervan heeft een huidaandoening. Prof. dr. Ton Willemse doet huidgericht allergieonderzoek bij honden, waarbij hij zoekt naar nieuwe behandelmethoden. Onderzoek dat wordt uitgevoerd bij de hond als patiŽnt is niet alleen voor de hond zelf van belang, maar zou tegelijkertijd aanwijzingen
kunnen opleveren voor humane therapieŽn. Op dinsdag 6 juni 2006 houdt Willemse zijn oratie waarin hij pleit voor intensivering van het allergieonderzoek bij honden.

Nieuwe behandelingsmethoden
Vooral de erfelijke aanleg voor een allergie bepaalt of een dier allergisch wordt of niet, maar ook zijn er invloeden van buitenaf. Worminfecties en bacteriŽn uit de omgeving spelen een positieve rol bij het minder tot uiting komen van allergieŽn als astma en eczeem. Willemse wil met zijn allergieonderzoek bij honden tot nieuwe therapeutische wegen komen. Hij vraagt zich af welke microbiŽle en parasitaire factoren een soortgelijke rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan of voorkůmen van allergie bij honden.

ĎHygiŽne hypotheseí
Bij mensen speelt ook blootstelling aan goede en minder goede (dus ziekteverwekkende) bacteriŽn, schimmels en gisten, DTP vaccins bij kinderen, gezinsgrootte, roken en worminfecties een rol bij het optreden of voorkůmen van een allergie. De zogenaamde ĎhygiŽne hypotheseí gaat ervan uit dat verminderde blootstelling aan infecties tijdens de jeugd leidt tot een groter risico voor het krijgen van allergische aandoeningen op latere leeftijd. Opvallend hierbij is dat boerenkinderen minder kans lijken te hebben op allergieŽn dan leeftijdgenoten. Er is een relatie tussen het contact met
landbouwhuisdieren en de daarmee samenhangende blootstelling aan micro-organismen in de mest. Naar analogie hiervan is een confrontatie van de hond met fecale microben Ė uitsluitend uit immunologisch standpunt Ė zo gek nog niet, aldus Willemse, Ďlaat de hond lekker rollen in het grasí.

Bron: Universiteit Utrecht, Faculteit der Diergeneeskunde
 


Huidproblemen bij honden gaan vaak gepaard met jeuk, waardoor de hond zich gaat krabben, likken of bijten. Vaak zijn parasieten of mijten de oorzaak. Maar ook allergieŽn kunnen de oorzaak zijn.
AllergieŽn zijn het gevolg van een reactie van het immuunsysteem.

Vlooienallergie
Een allergische reactie door een vlooienbeet (vlooienspeeksel).

Voedingsallergie
Een allergie voor een bestanddeel van het voedsel. Vaak is dit enkel vast te stellen door het geven van een eliminatiedieet. Hierin zit ťťn vleessoort die de hond niet eerder heeft gegeten (bijv: eend, kalkoen) en dit wordt aangevuld met rijst of macaroni.

Atopie
Atopie is een allergie voor bepaalde stoffen die worden ingeademd.

Contactallergie
Contactallergie is een overgevoeligheid van de huid voor bijvoorbeeld wollen vloerkleden, synthetische stof, hondenshampoo, bepaalde schoonmaakmiddelen, wasmiddel etc.

 


 

  Home HondenForum Cats4life Teken Mijten Gistinfectie  

 

© 2003-2011 Dogs4life.nl , Niets van deze site mag zonder toestemming van de webmaster gekopieerd worden.